Pui la cuptor

Pui la cuptor

Care sunt caracteristicile unui pui gatit perfect la cuptor ?

Dupa parerea mea, puiul perfect este cel care la prima vedere trebuie sa va lase gura apa, sa aiba o culoare auriepielea sa fie crocanta si carnea sa fie foarte suculenta si delicioasa.

Aceasta reteta de pui la cuptor se diferentiaza de celelalte prin temperatura la care este gatit si modul in care a fost uns.

Stiu ca toata lumea stie sa gateasca pui la cuptor. Iei un pui si il introduci pentru 2 ore la 180-200gr C sau la treapta 5-6 din 10 a aragazului sau, si mai usor, cumparati o punga”magica” din comert si urmati instructiunile de pe ea. De multe ori, rezultatul, in acest caz, lasa de dorit. Puteti sa va treziti cu un pui uscat, cu gust fad, nesuculent. Tocmai de aceea, astazi incerc sa va prezint o alta varianta la aceasta reteta care nu este foarte grea, ci doar necesita putin mai mult timp, dar merita din plin !

Se pare ca temperatura ridicata face ca fibra de carne sa se contracte si zeama sa fie fortata afara din ea. Condimentarea puiului se face ungand pielea cu unt sau ulei si cu amestecul de mirodenii. Daca nu mancati sau nu aveti piele pe bucata de pui din farfurie, asta inseamna ca nu aveti nici condimente.

Pentru a produce puiul perfect la cuptor, trebuie sa il condimentati pe interior, astfel toate mirodeniile vor parfuma carnea, iar temperatura de coacere va fi in jur de 110gr C pentru o ora si jumatate si pentru 20 min la 250gr C, pentru a produce o piele aurie si crocanta.

pui la cuptor 9pui la cuptor 93pui la cuptor 92pui la cuptor 94pui la cuptor 95a

 

 

 

 

 

 

 

 

Pui la cuptor
 
Timp Pregatire

Timp Gatire

Timp Total

 

Varianta mea de pui perfect la cuptor .
Nr. Portii: 6

Ingrediente
  • 1 pui 1,5 kg
  • 50g unt
  • 1 catei usturoi
  • 1 legatura patrunjel (optional)
  • 1 lingura paprika afumata
  • 1 lamaie
  • cimbru
  • sare
  • piper

Instructiuni
  1. Scoateti puiul de la rece si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei.
  2. Desprindeti usor pielea de carne cu ajutorul unei linguri sau lingurite lungi. Incercati sa o desprindeti de pe piept, pulpe si spate. Atentie sa nu rupeti pielea ! Nu vreti sa curga toate sucurile pe acolo.
  3. Taiati excesul de cartilaj si piele de la capatul copanului(este doar pentru estetica, daca doriti ca puiul dumneavoastra sa arate mai bine in farfurie.)
  4. Amestecati bine untul(trebuie sa fie la temperatura camerei) cu sare, piper, putin cimbru, patrunjel si cu catelul de usturoi zdrobit.
  5. Masati puiul pe sub piele cu amestecul de unt peste tot. Incercati sa nu ratati niciun loc.
  6. Dupa ce ati terminat de uns puiul dinauntru, adaugati putin unt peste piele si masati pana cand acesta este uns complet.
  7. Condimentati cu paprika si sare puiul.
  8. Introduceti lamaia in carcasa puiului.
  9. Introduceti-l la cuptor, la o temperatura de aprox. 110gr C timp de o ora si jumatate.
  10. Scoateti puiul si lasati-l sa se raceasca. Nu va faceti griji ! Fibrele puiului se vor relaxa si vor trage inapoi toate sucurile si untul pe care le-au respins din cauza caldurii.
  11. Reglati cuptorul aproape de temperatura maxima si introduceti iar puiul pentru aprox 20 min sa se rumeneasca pielea.
  12. Dupa ce ati portionat puiul, daca doriti, puteti amesteca sucurile ramase cu zeama de lamaie pentru a face un sos delicios.
  13. Serviti cu garnitura preferata ! Eu am servit cu cartori la cuptor !
  14. Pofta buna !:D

 

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0
spacer

Scrie un Comentariu