Tort de portocale  (3)

Torta de portocale \ Tort de portocale

      BUNA MENAJERA sau CARTE DE BUCATE

Cea mai practica si mai bogata dintre toate cartile de bucate scrise pana azi in limba romana.

1927 Dr. Ecaterina S. Comsa.

“Taem marunt 280 gr migdale curatite si mestecate cu zeama de la o portocala si le punem intr-un castron. Fierbem 280 gr zahar, cu 10 linguri apa, pana se leaga si se intinde bine, il punem peste migdale , mai adaugand 6 bucati zahar ca nucile de  mari, frecate pe coaja dela portocala si pisat; dupa aceea mai punem 10 galbenusuri de ou, tot unul cat unul si dupa fiecare mestecat tot numai intr-o parte jumatate de ceas, mai adaogand 50 gr lysa de chitra, taiata in bucati lungi si subtiri; pe urma mai punem si spuma bine batuta din 10 albusuri de ou si 60gr pesmet pisat, presarand cate putin si usor mestecate.

Ungem 2 cercuri egale de torta, cu unt, punem compozitia in ele si o coacem in cuptor incet timp de 3\4 ceas; dupa ce s-a racit bine punem pe una marmelada de coacaze, acoperind-o cu cealalta, apoi garnisita la suprafata de jur imprejur cu felii de portocale, inmuiate in zahar legat sau cu diferite poame.”

Pot sa va spun ca este o reteta extraordinara. Am facut si  o varianta a acestei prajituri dupa o reteta evreiasca, pe care o puteti gasi aici.

Tort de portocale  (6)Tort de portocale  (7)Tort de portocale  (8)Tort de portocale  (9)Tort de portocale  (1)Tort de portocale  (5)Tort de portocale  (4)Tort de portocale  (2)

Torta de portocale \ Tort de portocale
 
Timp Pregatire

Timp Gatire

Timp Total

 

Vreau sa adaug ca eu am folosit o treime din toate ingredientele, de aceea pare atat de mica prajitura. Lysa de chitra este ori o dulceata, ori o chitra confiata dupa cum spune ca trebuie taiata in bucati lungi si subtiri.
Nr. Portii: 12

Ingrediente
  • 370gr zahar
  • 280gr migdale
  • 60gr pesmet
  • 50gr lysa de chitra
  • 10 linguri apa
  • 10 oua
  • 2 portocale
  • marmelada de coacaze

Instructiuni
  1. Migdalele trebuie sa arate ca nucile macinate.
  2. Turnam sucul de la o portocala peste si o lasam sa se macereze.
  3. Intr-o craticioara aducem la fierbere 10 linguri de apa amestecate cu 280gr de zahar. Fierbem pana cand zaharul s-a topit si rezulta un sirop de zahar care se intinde.
  4. Radeti coaja de la o portocala si amestecati-o cu aproximativ 90gr zahar si turnati-o peste migdale.
  5. Adaugati siropul de zahar peste migdale si amestecati bine.
  6. Incepeti sa adaugati galbenusurile unul cate unul pana se incorporeaza si formeaza o crema delicata.
  7. Adaugati 50gr lamaie confiata taiata subtire si lung.
  8. Separat, intr-un bol curat, bateti 10 albuse pana formati o spuma.
  9. Amestecati crema cu spuma de albuse si presarati pesmet peste. Amestecati cu grija sa nu pierdeti din volum.
  10. Ungeti 2 forme cu unt si distribuiti compozitia in mod egal. Coaceti la foc mic timp de 45 de minute.(eu am folosit doar o tava si am taiat blatul in doua dupa ce s-a racit)
  11. Lasati blatul sa se raceasca.
  12. Turnati peste blat marmelada de coacaze si asezati si al doilea blat pe care il decorati cu portocale amestecate cu zahar.
  13. Pofta buna :D

 

Facebook0Twitter0Google+0Pinterest0
spacer

Scrie un Comentariu